Ubichinon, koenzym Q10 – organiczny związek chemiczny z grupy chinonów, występujący w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych. Jest odpowiedzialny za przenoszenie elektronów w łańcuchu oddechowym, wpływa na wytwarzanie ATP, a tym samym na poziom energii na poziomie komórkowym.
Tak więc jest to substancja która ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jej niedobory charakteryzują się objawami które bardzo często możemy przypisać naszym odczuciom czy stanowi zdrowia czy samopoczucia. Jest to bardzo ważny czynnik związany z utrzymywaniem stanu naszego zdrowia na poziomie bniezbędnym do prawidłowego funkcjonowania. Jest to substancja stanowiąca niezbędny czynnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mitochondriów, które są swoistymi "elektrowniami" naszych komórek, zapewniając im nie tylko zaspokojenie wymagań energetycznych, ale wręcz wytwarzając jej nadmiar. Istnieją teorie które przypisują mitochondriom role sprawczą w Ewolucji, właśnie przez to że nadmiar energii komórek został spożytkowany w budowaniu współpracy między komórkowej i organizowaniu się komórek w bardziej złożone i specjalizowane "kolonie" tworząc poszczególne organy wyższych organizmów. Zrozumiałe jest więc że braki czy niedobory tej substancji mogą wywoływać niekorzystne funkcjonowanie naszych organizmów jako całości. Koenzym Q10 znany również pod nazwą ubichinon i jest to substancja, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w ludzkim ciele szczególnie przez wpływ na wytwarzanie ATP, czyli głównego nośnika energii dla komórek organizmu. Zakłócenie wytwarzania ATP to pierwszy krok w kierunku zagrożenia szczególnie właśnie chorobami nowotworowymi. Koenzym Q10 występuje w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych.
Do typowych objawów niedoboru koenzymu Q10 możemy zaliczyć:
- Stany depresyjne
- Pernamentne lub szybko występujące zmęczenie
- Brak tolerancji na aktywne działania związane z wysiłkiem fizycznym
- Problemy z pamięcią (braki słów, "gubienie" rzeczy, zapominanie zaplanowanych działań)
- Problemy ze skupieniem
- Bolesne problemy stawowo-kostne
- Częste bóle w różnych częściach ciała
- Brak chęci do życia
- Brak przejawów radości i entuzjazmu
- Częste i powtarzające się infekcje
Właśnie te objawy możemy przypisać słabej aktywności mitochondriów i wytwarzania przez nie ATP, dla których koenzym Q10 jest podstawowym "źródłem zasilania". W związku z tym jest wiele obszarów problemów zdrowotnych przy których stosowanie koenzymu Q10 jest szczególnie ważne. W niektórych przypadkach wręcz niezbędne, aby można było liczyć na poprawę zdrowia. Szczególnie można wyliczyć tu problemy zdrowotne takie jak:
- Choroby przewlekłe
- Nowotwory
- Choroby serca
- Stany depresyjne
- Migreny
- Chroniczny brak odporności
- Osteoporoza
- Choroby wrzodowe żołądka
Prawdopodobnie może być bardzo przydatne przy innych chorobach auto immunologicznych jak łuszczycowe zapalenie skóry i stawów itp. Wspiera m.in. pracę układu odpornościowego, krążenia, jelit czy metabolizmu. Jest składnikiem zębów oraz kości. Koenzym Q10 wpływa Wspiera m.in. pracę układu odpornościowego, krążenia, jelit czy metabolizmu, a także jest składnikiem zębów oraz kości. Koenzym Q10 pozytywnie wpływa również na wygląd skóry przez co wykorzystywany w kosmetyce a głównie do produkcji kosmetyków przeciwstarzeniowych oraz preparatów pielęgnacyjnych do włosów. Substancja działa również regeneracyjnie na skórę, przyspiesza proces gojenia się ran, wygładza i ujędrnia cerę. Koenzym Q10 dotlenia komórki skóry, a jednocześnie chroni przed szkodliwym działaniem zewnętrznych atmosferycznych czynników jak: promieniowanie słoneczne, wiatr, mróz. Chroni przed chorobami serca, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu, gdyż wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Niższy poziom koenzymu Q10 stwierdzono u chorych na różne choroby, w tym zastoinową niewydolność serca i nadciśnienie tętnicze, w przebiegu choroby Parkinsona, chorób przyzębia. Należy zwrócić uwagę prtzy stosowaniu u osób z niedociśnieniem i koniecznie skonsultować stosowanie z lekarzem.
W niewielkich ilościach Koenzym Q10 znajduje się również w jedzeniu, w takich produktach, jak:
- olej sojowy
- ryby (sardynki)
- mięso
- orzeszki ziemne
- śliwki
- rabarbar
- olej roślinny
- brokuły
- kiełki przenicy
Są w tych produktachj zawarte niewielkie ilości tego suplementu, ze względu na dosyć duże niedobory powinno się stosować dużo większe dawki.
Historia badań nad Q10
1958r. – potwierdzono związek Q10 z funkcjonowaniem mitochondriów1990r. – A. Shapira wykazał korelacje między chorobą Parkinsona a stanem mitochondriów, wiążąc stan chorobowy mitochondriów z tą chorobą1994r. – Profesor dr. Flint Beal publikuje wyniki badań wiążące ochronne funkcje komórek nerwowych z mitochondriami , które to komórki zawdzięczają to Ubichinolowi Q10 oraz witaminie B3 (niacynamid)
2002r. Potwierdzona zostaje skuteczność stosowania koenzymu Q10, związana ze zmniejszeniem objawów i opóźniom rozwóju choroby Parkinsona
2005r. Udowodniono, zwiększa się przeżywalność z 32% do 68% przy podaniu koenzymu Q10 po ustaniu pracy serca i resuscytacji
2007r. Udowodniono, że po podawaniu Q10 nastąpiło zmniejszenie szumów usznych u osób z obniżonym koenzymem Q10 .To tylko drobna część informacji . Obecnie wytwarza się Q10 w sposób syntetyczny, bardziej wydajny, ale czy skuteczniejszy niż naturalne jego źródło? Aby jednak uzupełnić braki jakie wszyscy mamy w tym zakresie, powinniśmy stosować dużo większe dawki niż te które możemy uzupełnić stosując naturalne źródła tego suplementuy. Dlatego ważne jest skąd pochodzi ten suplement i jak restrykcyjne warunki jakościowe w zakresie technologii i zachowania dostaw surowców stosuje producent.