W skrócie
- W pewnym badaniu, jedenastu uczestników spożywało niewielką ilość octu jabłkowego z serem jako przekąskę przed snem i budzili się następnego dnia rano ze znacznie obniżonym poziomem glukozy we krwi
- Ocet jabłkowy jest skuteczny w leczeniu licznych dolegliwości zdrowotnych, dzięki temu że równoważy pH, poprawia stano floty jelitowej i pomaga kontrolować masę ciała
- Zastosowania octu jabłkowego są bardzo liczne i często wręcz zaskakujące. Jego działanie antybakteryjne pomaga wyleczyć grzybicę stóp i rany, kwas octowy tonizuje skórę i leczy łupież, a te same związki sprawiają też, że jest on przydatny jako środek do czyszczenia w domu
Według dr Mercoli
Bez wątpienia nieraz je widziałeś – długie listy prezentujące niesamowitą leczniczą moc octu jabłkowego na ogromną liczbę chorób. Ocet jabłkowy (ACV) wychwalany jest za swoją zdolność do równoważenia pH, poprawiania stanu flory bakteryjnej jelit, kontrolowania wagi i za wiele innych właściwości zdrowotnych.
A oto niespodzianka: wszystkie te właściwości octu są prawdziwe, a jest ich jeszcze więcej. Jedną z najbardziej zaskakujących jest zdolność octu jabłkowego do równoważenia poziomu cukru we krwi. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Stanu Arizona przeprowadzono badanie z udziałem 11 ochotników z cukrzycą typu 2 (zdiagnozowanych przez lekarza), którzy nie przyjmowali insuliny, ale kontynuowali przyjmowanie leków na receptę.
Każdy uczestnik spożywał 2 łyżki octu jabłkowego wraz z przekąską (uncją sera) przed snem. Naukowcy wykazali, że rano badani mieli niższy poziom cukru we krwi niż w przypadku, gdy spożywali tę samą przekąskę z 2 łyżkami wody zamiast octu.
Inne badania dowodzą: ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi
W niedawno przeprowadzonym badaniu trzy grupy osób dorosłych – ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą typu 2 i zdrowych – po zażyciu jednej uncji octu jabłkowego miało niższy poziom glukozy we krwi, kiedy spożyli posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów, składający się z białego bajgla z masłem i szklanki soku pomarańczowego; ponownie, w porównaniu do grupy osób przyjmujących placebo.
Ale jest coś jeszcze: u osób ze stanem przedcukrzycowym poziom glukozy we krwi poprawił się prawie o połowę, a u osób z cukrzycą typu 2 poziom glukozy we krwi obniżył się o 25 procent.
Równie spektakularne wyniki osiągnięto w badaniach dotyczących potencjału octu jabłkowego do kontrolowania masy ciała. W czasopiśmie Journal of Agriculture and Food Chemistry opisano wyniki badania na myszach, które były karmione dietą wysokotłuszczową i którym podawano aktywny składnik octu jabłkowego: kwas octowy.
U zwierząt tych stwierdzono o 10 procent niższą masę ciała niż u zwierząt w grupie kontrolnej.
Naukowcy twierdzą, iż wyniki te są dowodem na to, że kwas octowy może "włączyć" geny wyzwalające w enzymach zdolność do rozkładania tłuszczu, co zapobiega przyrostowi masy ciała. Przyczynia się to także do uczucia sytości.
W podobnym eksperymencie przeprowadzonym w Japonii wykonano podwójnie ślepą próbę u otyłych osób dorosłych, z których każda miała podobną masę ciała, obwód talii i wskaźnik masy ciała (BMI). Uczestników badania podzielono na trzy grupy.
Przez 12 tygodni członkowie jednej grupy wypijali po pół uncji octu jabłkowego, druga grupa piła napój z 1 uncją octu jabłkowego, a trzecia grupa napój bez octu. Po zakończeniu badania okazało się, że osoby które piły ocet jabłkowy miały niższą masę ciała, mniej tłuszczu na brzuchu, zmniejszony obwód talii i niższy poziom trójglicerydów w porównaniu do pozostałych osób.
Naukowcy stwierdzili: "Świadczy to o tym, że codzienne spożywanie octu jabłkowego może być przydatne w profilaktyce zespołu metabolicznego poprzez zmniejszenie otyłości."
Wpływ octu jabłkowego na komórki nowotworowe, wsparcie układu odpornościowego
Kolejną rzeczą, jaką zapewnia ocet jabłkowy, jest odtruwanie układu limfatycznego, co pomaga zoptymalizować homeostazę w organizmie. Może to być wynikiem przeciwutleniaczy zawartych w occie jabłkowym, które redukują uszkodzenia oksydacyjne spowodowane przez wolne rodniki, poprawiając jednocześnie zarówno skład krwi jak i zdrowie narządów wewnętrznych. W czasopiśmie Truth About Cancer stwierdzono:
"Niedawno stwierdzono, że ocet jabłkowy to silny środek przeciwbakteryjny mogący stanowić alternatywę dla toksycznych i drogich chemicznych środków dezynfekujących. Jedna z najbardziej niebezpiecznych bakterii, Mycobacterium tuberculosis, jest odporna na środki dezynfekujące, ale okazuje się, że jest niszczona przez kwas octowy.
Zwłaszcza u pacjentów z obniżoną odpornością, ocet jabłkowy może być doskonałym naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym, który niszczy szkodliwe bakterie i zapewnia wsparcie dla układu odpornościowego."
Kilka badań z użyciem probówek wykazało, że ocet jabłkowy może niszczyć komórki rakowe. Authority Nutritionprzytacza kilka badań; w jednym z nich, przeprowadzonym w Japonii, zastosowano kilka rodzajów fermentowanych octów do indukowania apoptozy (programowanej śmierci komórki) w komórkach białaczki.
W innym badaniu zahamowano rozwój złośliwego nowotworu sutka i okrężnicy, a także nowotworu płuc, pęcherza moczowego i gruczołu krokowego przy użyciu octu ryżowego, ale w szczególności nowotworowych guzów okrężnicy, których rozwój powstrzymano w 62 procentach.
Przepisy z octem jabłkowym dla zdrowia układu pokarmowego i na ból gardła
Jeśli masz problemy zdrowotne takie jak zapalenie lub owrzodzenie okrężnicy albo refluks żołądkowy (czasami wynikający z niedostatecznej ilości kwasu w żołądku), to spożywanie niewielkiej ilości octu jabłkowego oraz fermentowanych warzyw może złagodzić tego rodzaju problemy układu żołądkowo-jelitowego.
Delikatny kwas powstający w trakcie fermentacji to kwas mlekowy, a nie kwas octowy, a poprawia on stan flory bakteryjnej jelit. Badania na zwierzętach okazały się pomocne, gdy badacze podjęli próby oceny wpływu octu jabłkowego na trawienie. Jak donosi Health.com:
"Ocet jabłkowy może także stanowić dobrodziejstwo dla zdrowia układu pokarmowego, jak wynika z badań przeprowadzonych na myszach z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
Naukowcy odkryli, że gdy do ich wody pitnej dodano kwas octowy, badane zwierzęta wykazywały wyższy poziom korzystnych bakterii w jelitach, takich jak Lactobacillus i Bifidobacteria oraz złagodzenie objawów chorób układu żołądkowo-jelitowego."
Jako środek dla zdrowia jelit do codziennego stosowanie, należy zmieszać 2 łyżeczki octu jabłkowego z jedną łyżeczką surowego miodu w filiżance ciepłej wody. Ocet jabłkowy z miodem i imbirem to natomiast popularne i skuteczne lekarstwo na ból gardła. Inna mikstura na ból gardła, zalecana przez Bonnie K. McMillen, pielęgniarkę z University of Pittsburgh, to:
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki stołowe wody
- 1 łyżka surowego miodu
- ¼ łyżeczki zmielonego imbiru
- Opcjonalnie: ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Po zmieszaniu wszystkich podanych składników, miksturę należy pić małymi łykami co kilka godzin lub częściej i przełykać powoli przez gardło, tak aby uzyskać najdłuższy kontakt mieszaniny z gardłem. To działa! Do innych zastosowań, zamiast pić ocet jabłkowy bezpośrednio, można rozcieńczyć go w kilku łyżeczkach (lub filiżance) wody, co pomoże zamaskować smak, który niektórym może wydawać się zbyt cierpki.
A oto prosty i pyszny przepis na dressing do sałatki z brokułów lub szparagów: 1 łyżka octu jabłkowego i soku z cytryny, 1/2 łyżeczki zmielonego czosnku, odrobina mielonego czarnego pieprzu i kilka świeżych posiekanych liści bazylii.
Ocet jabłkowy dla urody, zdrowia i innych celów
Niektórzy ludzie twierdzą z przekonaniem, że wypicie łyżki octu jabłkowego pomaga pozbyć się czkawki. Przypuszczalnie przyczyną jest to, że "gwałtownie pobudza" to zakończenia nerwowe, a taki "szok" przegania czkawkę. Na pewno nie zaszkodzi tego spróbować!
Szmatka namoczona w occie jabłkowym i umieszczana na siniaku może zmniejszyć stan zapalny i przyspieszyć proces gojenia.
Nie jest tajemnicą, że ocet jest bardzo kwaśny, ale to właśnie dlatego ma kilka dodatkowych właściwości, o których nie każdy wie. Ze względu na jego potencjał do zmiany pH, co może pomóc na przykład w przypadku łupieżu można go także używać w następujących przypadkach:
Ukąszenia owadów |
Tonizowanie skóry |
Oparzenia słoneczne |
Poparzenia trującym bluszczem |
Trądzik młodzieńczy |
Rany |
Łupież |
Grzybica paznokci stóp |
Poparzenia |
Usuwanie brodawek |
Grzybica stóp |
Kąpiele oczyszczające |
Ocet jabłkowy okazuje się też użytecznym środkiem gospodarstwa domowego służącym do czyszczenia i gotowania. Jednym z ciekawych sposobów na przyprawienie wszelkiego rodzaju zup, na przykład barszczu lub zupy warzywnej, jest dodanie do niej jednej do dwóch łyżek stołowych octu jabłkowego. Poprawi to kolor i ogólny smak potrawy.
Dzięki swojej kwasowości ocet jabłkowy może być wykorzystany jako płyn do płukania jamy ustnej, a nawet do czyszczenia szczoteczki do zębów (i protez zębowych) ze względu na swoje właściwości antybakteryjne (mocz szczoteczkę w roztworze pół szklanki wody, 2 łyżki octu jabłkowego i 2 łyżeczki sody oczyszczonej).
Nie należy jednak zapominać: ta sama kwasowość może uszkadzać zęby, co w jednym z badań określono jako "erozję zębów", więc w tego rodzaju zastosowaniach ocet najlepiej jest rozcieńczać wodą. Zamiast toksycznych herbicydów, do zwalczania chwastów można wykorzystywać ocet jabłkowy, zwłaszcza do odchwaszczania pęknięć w chodniku lub na podjeździe. Roundup i inne toksyczne produkty mogą przedostawać się do systemów wodnych, które dostarczają wodę pitną.