Enzym Nattokinaza – przypadkowo odkryty w tradycyjnej japońskiej potrawie – natto produkt, który powstaje na skutek sfermentowania za pomocą probiotycznej bakterii Bacillus subtilis Natto ziaren soi. Można by większość preparatów oferowanych na rynku nazwać probiotykiem, ponieważ ich charakterystyka przypomina najbardziej te właśnie produkty. Pierwotna postać, japońska potrawa Natto posiada dość charakterystyczny zapach oraz kleistą, ciągnącą się konsystencję i wykonywana jest na bazie fermentacji długotrwale przegotowanych nasion ekologicznej i nie modyfikowanej genetycznie soi. Właściwości zdrowotne nattokinazy wzbudziły właśnie zainteresowanie naukowców.
Sfermentowana w ten sposób soja jest też źródłem witamin B1, B2, B6, B12, PP, E, A, C i K. Skład ten ewidentnie prowadzi do obniżania poziomu homocysteiny a więc poprawia wiele aspektów i problemów z układem sercowo naczyniowym, obniżając przyczyny uszkodzeń układu krwionośnego i w wyniku tego powstrzymuje organizm w wytwarzaniu cholesterolu, którego zadaniem jest naprawa tych uszkodzeń.
Bardzo dużo związków przyczyno skutkowych wynika z analizy roli poziomu homocysteiny i jednocześnie składu nattokinazy - jak widać uzupełniają się one w znaczącym stopniu. Zapraszamy do zapoznania się z materiałem poświęconym tematowi "Homocysteina a choroby krążenia."
Spożywanie codziennej porcji Nattokinazy przyczynia się do spadku poziomu cholesterolu prawie o 10% a zawarty kwas linoleinowy i lecytyna utrzymują naczynia krwionośne w elastyczności. Natto jest również bogatym źródłem składników mineralnych (potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, selen) bez których życie byłoby niemożliwe. Skład i działanie wysuwają ten naturalny produkt na pierwsze miejsce przy regeneracji układu krwionośnego szczególnie po zdiagnozowaniu u siebie podwyższonego poziomu homocysteiny i podczas terapii obniżania tego poziomu.
Prowadzona na terenie Japonii i USA badania dowiodły, że nattokinaza wpływa na rozpuszczanie zatorów (skrzepów w układzie krwionośnym), pomaga regulować prawidłowe krążenie krwi, nie naruszając jej prawidłowej lepkości oraz gęstości. Dodatkowo, wpływa ona pozytywnie na elastyczność ścian naczyń krwionośnych oraz wspomaga funkcje drenażu organizmu, a więc jest dobra dla oczyszczania ciała.
Szczególnie istotne może to być dla osób, które już zdiagnozowały u siebie nadciśnienie i duże skoki ciśnienia i podobne zaburzenia. Również ci, którzy cierpią na poważne choroby, takie jak cukrzyca, nowotwory, problemy z sercem czy choroba Alzheimera (poziom homocysteiny) mogą odczuć dobry wpływ nattokinazy. Dzięki swoim właściwością, wspiera ona znacząco poszerzenie światła żył i tętnic, zapewniając poprawę ukrwienia narządów wewnętrznych. Działania takie pozwalają organizmowi stopniowo odzyskać prawidłowe funkcjonowanie, wrócić do naturalnej harmonii, zaburzonej przez czynniki cywilizacyjne czy niezdrowy tryb życia, nawyki żywieniowe czy też przez żywność jaką nam oferuje przemysł żywieniowy a my stosujemy żyjąc w niewiedzy o zdrowym żywieniu.
Natto usuwa złogi znajdujące się w jelitach blokujące przyswajanie substancji odżywczych. Zła praca jelit jest przyczyną wzrostu występowania raka i chorób wewnętrznych, przyczynia się również do szybszego starzenia się organizmu. Natto uzupełnia i przywraca normalną mikroflorę w jelitach i ułatwia wypróżnienie zapewniając odpowiednią wilgotnośc i objętość stolca. Sfermentowana soja stanowi również probiotyk - tzw "dobre" bakterie, które stanowić powinny „wyposażenie” naszych jelit, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Bardzo często zdarza się że świadomie i nieświadomie niszczymy całe kolonie bakterii jelitowych poddając się terapią antybiotykowym, które niszczą bardzo dużo potrzebnych i niezbędnych bakterii jelitowych, tworząc przestrzenie umożliwiające tym samym rozrost szczepów niekorzystnych, lub korzystnych gdy występują w synergii z innymi, ale szkodliwych gdy zdominują florę jelitową. Szczególnie dotyczy to rozrostu odpornych na antybiotyki kolonii grzybów (Candida, Helicobacter itp.). Bakterie probiotyczne ułatwiają trawienie i przyswajanie składników odżywczych i ich niekompletny skład powoduje że mniej składników odżywczych jest przetwarzanych do organizmu.
Enzym Nattokinazy daje niesamowite efekty, jeżeli chodzi o profilaktykę układu krążenia. Wpływa na to jego działalność fibrynolityczna, a więc zdolność do rozbijania fibryny, współtworzącej wszelkie skrzepy krwi.
Działanie Nattokinazy na organizm
Prowadzona w Japonii i USA badania dowiodły, że nattokinaza wpływa na przepływ krwi w organizmie, nie naruszając jej prawidłowej lepkości oraz gęstości, powodując rozpuszczanie zatorów/skrzepów w układzie krwionośnym, pomaga przez to regulować prawidłowe ciśnienie krwi. Składniki zawarte w nattokinazie wpływają pozytywnie na elastyczność ścian naczyń krwionośnych oraz wspomagają funkcje drenażu organizmu, a więc wspierają funkcje oczyszczania ciała. Wpływ tego preparatu jest duży na poważne choroby, takie jak cukrzyca, nowotwory, problemy z sercem czy choroba Alzheimera. Wydaje się być dużym wsparciem dla osób ze stwierdzonym dużym poziomem homocysteiny. Dzięki poszerzeniu światła żył i tętnic, zapewnia ona poprawę ukrwienia narządów wewnętrznych a to czynnik który bardzo przyspiesza praktycznie każdą terapię, umożliwiając skuteczniejsze oczyszczanie wewnętrznych organów, dostarczanie czynników odżywczych, czy wręcz substancji leczących. Zapchane żyły i tętnice, brak ruchu w przewlekłych chorobach – to powody często nieskutecznych terapii, które mają zupełnie inny przebieg u osób które nie mają takich problemów z krążeniem krwi, czy żyjących aktywnie fizycznie.
Zdrowe odżywianie – „Lepiej zapobiegać niż leczyć”
Profilaktyka zdrowotna to głównie polityka żywieniowa jaką stosujemy. I chyba wszyscy już zdajemy sobie sprawę, że jesteśmy tym co zjemy, stąd konieczność dbania o ten tak ważny element naszego życia. Zdrowie, higiena,aktywność fizyczna to priorytety dbania o zdrowie. Nie sposób przecenić znaczenia zdrowego odżywiania, jeżeli chodzi o zapobieganie chorobom i schorzeniom. Dzięki takim zwyczajom związanym z odżywianiem, możliwe jest zapewnienie układowi krwionośnemu dobrej drożności i zapobieżenie otyłości. Ta z kolei, jak powszechnie wiadomo, jest przyczyną wielu różnych innych nieprzyjemnych problemów zdrowotnych. Taka dieta zapewnia również długowieczność, co można niejednokrotnie zaobserwować, spotykając Japończyków w podeszłym wieku.
Warto zauważyć, że samo ułożenie prawidłowej diety i stosowanie się do niej jest znacznie mniej inwazyjne niż zażywanie lekarstw – nawet tych bez recepty. Osoby, które leczą się na różne przewlekłe choroby, stosują kilogramy leków często zaleczając objawy a nie przyczyny choroby, narażają swój żołądek i układ trawienia na pracę w mocno nadwyrężającym trybie, szczególnie gdy osłabimy sobie tymi medykamentami florę jelitową, jak wspomniane antybiotyki.
Dlaczego nie zadbać o siebie poprzez naturalne pożywienie, w przeciwieństwie do syntetycznych środków? Poza często trudnymi do oceny wrażeniami smakowymi, jest mniej obciążające dla układu trawienia. A jeśli uwzględnimy czynnik kosztowy – ocena będzie jednoznaczna. Szczególnie osoby w podeszłym wieku widzą jakim kosztem obecny system zdrowia oparty na medycynie akademickiej ich obciąża, jaki jest procentowy udział w budżecie domowym na lekarstwa.. Czy nie lepiej zainteresować się dziedziną zdrowego odżywiania i zmodyfikować swoje nawyki i styl życia, aby zapenić sobie zdrowie?
Japończycy mają zdrowy układ krążenia nawet w podeszłym wieku, ich krew zachowuje naturalną fizjologiczna lepkość bez skłonności do zlepiania krwinek i tworzenia skrzepów. Nie muszą stosować syntetycznych antykoagulantów, bo codziennie zjadają pożywienie rozpuszczające włóknik /fibryna /, który odpowiada za lepkość krwi (w soi). Pewnym uzupełnieniem mogło by być spożywanie wody wodorowanej, o obniżonym redoksie, co jako efekt uboczny (poza głównymi czynnikami) powoduje rozdrobnienie i „rozklejanie” erytrocytów – czerwonych ciałek krwi. Więcej informacji znajdziemy w opisie Generator H+. Stosowanie Generatora zdecydowanie polepsza przepływy krwi, co przenosi się na wiele zdrowotnych efektów. Wynika to z faktu, że zlepione erytrocyty tworzą zgęszczenia, które skutecznie ograniczają przepływ krwi, a przeprowadzonych przez ekipę ekovitaren.pl badaniach mikroskopowych krwi już pół godziny po spożyciu wody po zastosowaniu Generatora H+, widoczne było rozdrobnienie ertytrocytów i zdecydowanie większa ilość mniejszych skupisk. Wspieramy medycynę holistyczną i wielokierunkowe działania pro zdrowotne, więc zastosowanie kilku rozwiązań wspierających się wzajemnie na różnych poziomach oddziaływania jest działaniami jak najbardziej wskazanymi. Niemniej jak wszystkie działania oparte na terapiach zdrowotnych, powinny być one skonsultowane z lekarzem.
Właśnie spożywanie produktu który wspiera wiele aspektów zdrowotnych a związany jest z dostarczeniem do pożywienia odpowiednich składników , to enzym nattokinaza, który syntetyzuje się podczas fermentacji ziaren soi przy pomocy bakterii Bacillus Sublitis Var Natto. Nadmiar fibryny skutkuje skrzepami, najgroźniejsze są takie, które zamykają naczynie mózgu lub serca, skrzepy też zdarzają się w kończynach dolnych. A właśnie Nattokinaza powoduje regulację poziomu fibryny , wpływając na czynniki chorobotwórcze w układzie krwionośnym.
Należy zwrócić tu uwagę na rozgraniczenie produktów zawierających witaminę K2 mk7 od zawierających nattokinazę. Fermentacja głównie soi (ale też i grochu gołębiego) przy pomocy bakterii Bacillus subtilis Natto powoduje wytwarzanie fermentu z dużą zawartością nattokinazy, ale też i w produkcie tym znajdują się duże ilości witaminy K2 mk7. I właśnie jest to jedno z podstawowych źródeł pozyskiwania tej witaminy i na opakowaniu znajduje sie opis natto.. Produkty w sprzedaży mają czasem bardzo selektywny skład i szczycą się czystoscią witaminy K2. Produkty zawierające nattokinazę zawierają również witaminy grupy B i inne związki i substancje, w tym duże ilości enzymu nattokinazy. Należy przy zakupie zwracać na ten szczegół uwagę.
BIO NATTO – FERMENTOWANA SOJA, NATURALNY PRODUKT SPOŻYWCZY
Ten znany japoński produkt, wspomaga krążenie, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi i wspiera ogólne zdrowie organizmu. A wszystko to dzięki między innymi witaminie K2mk7, izoflawonom sojowym oraz enzymowi zwanemu nattokinazą. Wiele wskazuje na to, że enzym ten stanowić będzie przełomowe i najbardziej obiecujące odkrycie w dziedzinie zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia.
W 100g produktów Natto znajduje się orientacyjnie:
Pierwiastki i składniki odżywcze |
Witaminy grupy B i E |
---|---|
|
|
Ilości te mogą zmieniać się w zależności od preparatu i producenta, ale występują ogólnie w większości oferowanych produktów.
Nattokinaza Została odkryta w roku 1980 przez doktora Hiroyuki Sumi. Podczas prowadzonych przez siebie badań wypróbował on 173 różne produkty żywnościowe pod kątem ich zdolności wspierania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i nattokinaza dała znacznie lepsze rezultaty niż jakikolwiek wcześniej badany składnik. Od tamtego czasu wykonano nad nią dodatkowe badania, włączając w to 17 opublikowanych wyników tychże badań w Japonii i w USA. Rezultaty badań były, skromnie mówiąc, bardzo ekscytujące. Enzym nattokinaza wykazuje bezpieczniejsze i silniejsze działanie niż aspiryna (a dodatkowo rozpuszcza skrzepy). Ponadto wspiera prawidłowe krążenie krwi oraz jej prawidłową lepkość i gęstość, pomaga utrzymać prawidłowy mechanizm krzepnięcia krwi, pomaga utrzymać ciśnienie krwi na normalnym poziomie. Proteiny produkowane przez Bacillus Subtilis Natto w naturalny i całkowicie bezpieczny sposób przyczyniają się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi oraz obniżenia poziomu cukru we krwi.
Ogólnie przyczynia się do obniżenia poziomu amoniaku we krwi, co wydaje sie być powodem, że w jelitach zaczęły pojawiać się dodatkowe kosmyki i rozbudowana struktura jelit, co na pewno przenosi się na aspekty poprawy działania układu pokarmowego. Badania te przeprowadzane były na kurach, gdzie duże różnice zaobserwowano po 28 dniowej próbie przy nie dużych dawkach.
"B. subtilis 14714, B. subtilis 14715, B. subtilis 14716 i B. subtilis 14718 zastosowano do wytworzenia nattokinazy. Najwyższą aktywność nattokinazy w grochu gołębi uzyskano stosując B. subtilisFermentacja 14715 przez 32 godziny. Ponadto poziom przeciwutleniaczy (fenoli i flawonoidów) oraz aktywnościhamującej enzym konwertujący angiotensynę został zwiększony w groszku gołębim fermentowanym przez B. subtilis 14715, w porównaniu z groszkiem gołębim niefermentowanym. W modelu zwierzęcym odkryliśmy, że zarówno wodne ekstrakty grochu gołębia (100 mg / kg masy ciała), jak i ekstrakty wodne z gołębia gołębia B. subtilis (100 mg / kg masy ciała) znacznie poprawiły skurczowe ciśnienie krwi (21 mmHg) i rozkurczowe ciśnienie krwi (30 mmHg) u szczurów z samoistnym nadciśnieniem . Wyniki te sugerują, że groch gołębi z dodatkiem Bacillus ma korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i może być opracowany jako nowysuplement diety lub żywność funkcjonalna zapobiegająca nadciśnieniu. Miażdżyca jest podstawą choroby wieńcowej i jedną z najpoważniejszych chorób sercowo-naczyniowych u ludzi. Przewlekłe uszkodzenia naczyń krwionośnych, które są charakterystyczne dla tej choroby, prowadzą do zatoru zakrzepowego [1] . W związku z tym wiele wysiłku włożono w zapobieganie miażdżycy i wynikające z niej choroby zakrzepowe [2] . W ostatnich latach wiele badań analizowało wpływ nawyków żywieniowych na wytwarzanie i łagodzenie miażdżycy [1] . Ze względu na niską częstość występowania CVD w krajach azjatyckich tradycyjna fermentowana żywność z Azji była przedmiotem badań medycznych [3]. Sugerowano zatem, że sfermentowana i marynowana żywność , w tym owoce, warzywa i zboża, może być korzystna dla ich zawartości składników odżywczych, takich jak minerały, witaminy, błonnik pokarmowy , oligosacharydy , fitosterole i przeciwutleniacze [4]. Podczas fermentacji żywności, pożądane zmiany biochemiczne i znaczące modyfikacje smaku i tekstury są powodowane przez aktywność mikroorganizmów lub enzymów. Na przykład wiadomo , że ekstrakty natto , tradycyjnej żywności wytwarzanej przez fermentację gotowanej soi przez Bacillus subtilis , składają się z nattokinazy, enzymu fibrynolitycznego seryny , który jest wydzielany z wegetatywnych komórek B. subtilis i który ma silną aktywność fibrynolityczną [5 ] . In vivo aktywność antykoagulacyjną z nattokinase wzmaga przepływ krwi przez rozpuszczenie fibryny i rozpuszczalne monomery fibryny . Ponieważ ta kinazazmniejsza krzepliwość krwi, pomaga zapobiegać CVD [6]. Ostatnie badania wykazały, że wiele składników natto jest użytecznych w zapobieganiu CVD i nadciśnieniu[7]. Groch gołębi ( Cajanus cajan L.) jest ważnym uprawą roślin strączkowych w rolnictwie deszczowym w tropikach i subtropikach. Groszek gołębi jest pokarmem zawierającym wysoki poziom fitosterolu, który, jak wykazano, wykazuje aktywność antydyslipidemową [8] . Chociaż wykorzystanie czerwonego grama do żywienia człowieka może być ograniczone przez obecność inhibitorów proteazy [9] , ekstrakty z grochu gołębi są powszechnie stosowane w leczeniu cukrzycy, zarazy, czerwonki , zapalenia wątroby , odry , anemii sierpowatej i zaburzeń wątroby w całym świat [10] ,[11]. Niedawno odkryliśmy, że groch gołębi może łagodzić stany zapalne i unikać uszkodzeń oksydacyjnych w makrofagach RAW264.7 [12] . Celem tego badania było zbadanie właściwości przeciwnadciśnieniowych nattokinazy, aktywności hamowania enzymu konwertującego angiotensynę (ACEI) oraz aktywności antyoksydacyjnej groszku fermentowanego przez B. subtilis " . |
Z pośród wielu właściwości zdrowotnych natto warto zwrócić uwagę na występowanie witaminy K2, (K2 MK4 utrzymuję się ona w organizmie przez parę godzin i trzeba jej 45mg). Witaminy K2 MK7, jest w natto aż około 1mg w 100g i zazwyczaj utrzymuję się ona w organizmie przez całą dobę a pomiary wykazują że jej szczątkowe ilości można jeszcze wykryć około 3 dni po spożyciu.
Rola witaminy K2 jest bardzo duża. Wspomaga wiele chorób jak:
|
|
Przechowywanie Natto
Natto należy przechowywać w lodówce, w normalnej w temperaturze (4-7 °C). Można też, aby wydłużyć czas przydatności i przechowywania – zamrozić produkt, pamiętając jednak żeby wyjąć z lodówki na dzień przed planowanym użyciem. Dzięki temu możemy przechować dłużej dodatkowo kupione opakowanie bez utraty właściwości.
Należy wyjmować Natto czystą łyżeczka najlepiej sterylną, np. przez wyparzenie (i wysuszenie).
Ponieważ są to żywe bakterie powodują one ciągłe dojrzewanie natto, w efekcie zmienia się smak i aromat na bardziej intensywny. Dlatego zalecamy spożycie po otwarciu opakowania w ciągu 2 tygodni (najpóźniej 3). Dzienna zalecana profilaktyczna porcja to ok 10g, jedna pełna mała łyżeczka (197 μg K2 mk7 ), w przypadku suplementacji witaminą D należy co najmniej podwoić tą dawkę.
źródła:
Zdolność Nattokinazy do degradacji amyloidu z Bacillus subtilis Natto
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949815000927
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jphs/99/3/99_3_247/_article/-char/ja/